Készítse el a tökéletes Matchát
A tökéletes matcha tea elkészítése egyszerű, ha követi útmutatónkat. Ismerje meg mind a tradicionális, mind a modern elkészítési módokat!"
SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:
- Chawan (matcha tál) vagy nagyobb bögre
- Chasen (bambusz habverő) vagy tejhabosító
- Chashaku (bambusz kanál) vagy kiskanál
- Szita
- 70°C-os víz
TRADICIONÁLIS ELKÉSZÍTÉS:
1. Előkészítés:
- Melegítse elő a chawan-t meleg vízzel
- Öntse ki a vizet és törölje szárazra
- Szitáljon 2 gramm (kb. 2 chashaku) matcha port a tálba
2. Víz hozzáadása:
- Öntsön hozzá 60-70ml, 70°C-os vizet
- A víz ne legyen forró, várjon 1-2 percet forrás után
3. Habosítás:
- A chasen-nel keverje el W alakú mozdulatokkal
- Habosítsa gyors mozdulatokkal, amíg krémes nem lesz
- A megfelelő állag: selymes, buborékmentes felszín
MODERN ELKÉSZÍTÉS:
Tejhabosítóval:
- Szitáljon 2 gramm matcha port egy bögrébe
- Adjon hozzá 60-70ml meleg vizet
- Habosítsa elektromos habosítóval 30 másodpercig
Hideg matchához:
- Keverje el a port kevés meleg vízben
- Adjon hozzá hideg vizet és jeget
- Rázza össze shakerben
PROFI TIPPEK:
1. Hőmérséklet:
- Ideális vízhőmérséklet: 70°C
- Túl forró víz = keserű íz
2. Adagolás:
- Usucha (vékony tea): 2g matcha + 60-70ml víz
- Koicha (sűrű tea): 4g matcha + 30-40ml víz
3. Tárolás:
- Hűtőben, légmentesen lezárva
- Fénytől védve
- Felbontás után 2-3 hónapon belül felhasználandó
GYAKORI HIBÁK:
- Túl forró víz használata
- Elégtelen habosítás
- Csomós matcha por
- Túl sok vagy túl kevés por használat7